Teemaistelu jatkuu, osa 2/2

Teemaistelupostauksen ensimmäinen osa täällä

Kun valkoinen ja vihreät teet oli maisteltu, oli aika nostaa pientä suolaista pöytään, sillä maistelijoita alkoi jo hiukoa (eivät he sitä sanoneet, mutta myhäilivät tyytyväisinä, kun nostin tarjottimet pöytään). Pikkupurtavalla varmistin, että ystäväni säilyttivät intonsa ja motivaationsa vielä kahden viimeisen teen ajaksi.

Teemaistelu 3

Kävin ennen joulua Tallinnassa ja siellä Teekauppa Chadossa (mistä kerroinkin postauksessa). Chadosta ostetut teet olivat vielä sopivasti maistelematta, joten nyt oli sopiva hetki korkata Tallinnan tuliaiset.

Chado: Ali Shan Gaba

Tee tulee Alishan-vuoristosta Taiwanista. Gaba-tee on 80-luvulla keksitty tee, jossa typettämällä teenlehtiä muutetaan teen glutamaatit gamma-aminovoihapoksi (GABA). GABA on tärkein aivojen ja muun keskushermoston hermosolujen toimintaa jarruttava välittäjäaine ja sen puute voi aiheuttaa ahdistuneisuutta, masentuneisuutta ja epileptisiä kohtauksia. (Lähde: Chaya.fi)

Chado Ali Shan Gaba

Tämä tee oli  meille kaikille uusi tuttavuus. Teen lehdet ovat ”nykerömäisiä” rullia ja sen tuoksu on tosi mieto niin kuivana kuin haudutettunakin. Minulle ja Vernalle tuli haudutetusta teestä mieleen puusaunan tuoksu. Varsin mukava mielleyhtymä siis.

Haudutimme teetä 3 minuuttia (kiehautettu vesi). Teen makua osallistujat kuvailivat miedoksi, helpoksi, tasaiseksi. Tämä tee ei oikein herättänyt tunteita suuntaan eikä toiseen. Tästä pidettiin, muttei suuremmin ihastuttu. Vernalle tästä tuli mieleen mökkitunnelma (johtunee siitä puusaunan tuoksusta). Teelehdet ovat kauniita niin kuivina kuin märkinäkin.

Tämä tee ei ollut kenenkään suosikki, joskaan kukaan ei tätä inhonnutkaan. Helppo ja kotoisa tee. 

Chado: Traditional Wuyi Lapsang Souchong

Illan viimeisenä teenä maistelimme toista Chadosta hankkimaani teetä, Lapsang Souchongia eli savustettua mustaa teetä. En juurikaan ostele kalliita teitä, joten tämä on siinä suhteessa poikkeuksellinen hankinta. 10 grammaa teetä maksoi 9 €, mutta ajattelin, että joskus on kiva kokeilla jotain uutta, vaikka hieman kalliimpaakin. Lapsang Souchong on peräisin Wuyin alueelta Fujianin maakunnasta ja Wikipedia tiesi kertoa, että tee on kallista, koska alue on pieni ja teen kysyntä koko ajan kasvussa.

Tee on ohutta ”suiroa”, paikoin ihan kellertävää. Teen tuoksu on raikas ja kevyesti savuinen. Anskulle tuoksu toi mieleen kevään.

Chado Traditional Wuyi Lapsang Souchong

Haudutimme teetä 4 minuuttia (kiehautettu vesi). Teen mausta Anskulle tuli mieleen palvikinkku, minkä Verna johdateltuna allekirjoitti (joskin todeten, että maussa ei oikein korostu mikään). Heidin mielestä teen maku oli voimakkaampi kuin tuoksu (monesti on juuri toisinpäin). Yleisesti teetä luonnehdittiin pehmeäksi ja miellyttäväksi.

Lapsang Souchong yhdistetään savuisuutensa vuoksi viskiin. Mietimmekin jo viskiharrastelijoita ystäväpiiristämme ja mahdollisuutta järjestää viski-lapsang-maisteluilta.

Tämä tee oli mustan teen ystävän Anskun illan suosikki. Myös muut pitivät teestä.

Teemaistelu 4

Tämä oli ensimmäinen mutta taatusti ei viimeinen ystävien kanssa pitämämme teemaistelu. Tässä muutamia illan aikana tehtyjä huomioita ja syntyneitä ideoita:

  • Ei kannata lukea etukäteen kuvauksia teepakkauksista tai netistä liian tarkasti, sillä ne johdattelevat liikaa omia ajatuksia. Jos pakkauksessa sanotaan esim. ”hedelmäinen”, se iskostuu päähän ja on vaikea keksiä muuta sanottavaa kuin ”hedelmäinen.” Parasta siis maistella ennakkoluulottomasti, tehdä oma arvio ensin ja vasta sitten tutkia tarkemmin, miten teetä on luonnehdittu.
  • Teemaistelua ei pidä ottaa liian vakavasti. Maistelun voi vallan hyvin toteuttaa periaatteella ”maistellaan, mitä kaapista löytyy.”
  • Toisaalta välillä voisi keskittyä johonkin tiettyyn tyyppiin tai alueeseen.
  • Viisi teetä oli ihan sopiva määrä. Kaikki jaksoivat maistella tuon määrän, muttei suoranaisesti jääneet kaipaamaan enää enempää.
  • Jotta aistit pysyy valppaina ja mieli korkealla, kannattaa pitää huoli myös syömäpuolesta. Teen päivänä Demmersissä oli esillä tee&juustot, mikä ei olisi lainkaan hullumpi teema maisteluun.
  • Maistelun voisi toteuttaa myös siten, että jokainen toisi yhden lempiteensä maisteltavaksi.

Kannustan kaikkia lukijoita kasaamaan ystävät yhteen ja järjestämään oman teemaistelun!

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s