Teemaistelu ystävien kesken, osa 1/2

Kavereiden kanssa on ollut usein puhetta, että kokoontuisimme pitämään luokseni teemaistelua. Teen päivän viikonloppuna sain vihdoinkin kutsuttua ystävät koolle teen ääreen.

Maistelun lähtökohtana oli maistella niitä teelaatuja, mitä kaapistani löytyy – ei siis koota tarkkaan harkittua maistelumenua uusia teitä ostellen. Koska kaappini pursuilee teitä, joista useimmat ovat ystävilleni uusia, en nähnyt mitään syytä hankkia uusia laatuja juuri tätä tilaisuutta varten (no okei, yhden valkoisen ostin Teen päivän teekävelyltä, koska valkoisten valikoimani on tällä hetkellä olematon). Tarkoitus ei myöskään ollut liikoja hifistellä, vaan viettää mukava ilta kuulumisia vaihtaen teemaistelun ohessa.

Maistelimme viittä teetä: yhtä valkoista, kahta vihreää ja kahta mustaa. Jaan maistelun kahteen postaukseen siten, että mustat teet tulevat myöhemmin omaan postaukseensa.

Ennen kuin alamme maistelemaan, katsotaan millaisia teenjuojia oli kokoontunut pöydän ääreen.

Heidille maistuu sekä musta että vihreä tee, useimmiten ilman makeutusta.  

Kuvailisin itseäni teefiilistelijäksi, joka juo teetä päivittäin. Juon sekä irtoteetä että pussiteetä – hieman laiskuusasteen mukaan.  Tämän hetken suosikkini on Kiinasta tuliaisena saatu rullattu vihreä tee, joka valitettavasti on jo loppumaisillaan.

Mustan teen ystävä Ansku on varmaankin melko tyypillinen suomalainen teenjuoja.

Juon vahvaa, aamiastyyppistä mustaa teetä maidolla & sokerilla/hunajalla vähintään pari kuppia päivässä. Kestosuosikkini on Harrodsin Assam. Marjoilla maustetut teet eivät ole mieleeni. Toisinaan töissä turvaudun myös pussiteehen.

Verna on sielultaan kahvinjuoja, mutta teenjuojana kuitenkin varsin ennakkoluuloton.

Olen perusluonteeltani enemmän kahvin- kuin teenjuoja, vaikka molempia juonkin. Vuoden alussa vähensin kahvinjuontia ja aloin juomaan enemmän teetä. Nyt iltapäiväkahvin sijaan juon töissä teetä, samoin lounaan jälkeen. Olen vahvan mustan ja valkoisen teen ystävä. Yksi kestosuosikeistani on Demmersin Frau Holle (valkoinen tee).

Maistelua emännöin minä, blogin kirjoittaja.

Osallistujat kirjasivat tuntemuksiaan ja havaintojaan taulukoihin maistelun lomassa. Ensimmäinen maistelemamme tee oli

Théhuone: White Bud Yin Zhen

Théhuone white bud

White Budia, ”hopeaneulasia” pidetään yhtenä hienoimmista teelaaduista. Avautumattomat teelehdet ovat pitkät ja ne ovat hopeisen nukan peitossa. Haudutusaika on pitkä, 12 minuuttia (70-asteinen vesi), jotta lehdet ehtivät avautua kunnolla ja luovuttaa riittävästi makua.

Osallistujat kuvailivat kuivien teelehtien tuoksua yksimielisesti miedoksi ja raikkaaksi. Haudutetuista teelehdistä sen sijaan löytyi enemmän vivahteita. Anskulle tuli mieleen heinä sateen jälkeen ja Vernan mielestä kosteissa teelehdissä oli merellinen äyriäistuoksu, josta tuli mieleen sushi ja merilevä.

Théhuone white bud 2

Makua kuvailtiin sanoilla pehmeä, mieto, täyteläinen, herkkä, suun makuinen, keväinen. Teen väri on kaunis, ”kupariin shiftaava”, kuten Verna asian ilmaisi. Ansku kuvaili teetä nautiskeluteeksi ja Vernakin näki itsensä kesäpäivänä merenrantakalliolla white budia juomassa. Omasta mielestäni tämä on hienostunut, herkkä tee, josta löytyy valkoisen teen ominaismaku parhaimmillaan.

Théhuoneen White Bud Yin Zhen oli Heidin suosikki maistelemistamme teelaaduista. Myös mustan teen juoja Ansku oli positiivisesti yllättynyt ja antoi tälle teelle ison peukun.

Théhuone: Nai Xiang Mao Feng

Théhuone nai xiang mao fengSeuraavaksi maistelimme Théhuoneen Nai Xiang Mao Fengiä, johon ihastuin taannoin kahvila La Torrefazionessa ja ostin myöhemmin kotiin. Maitomainen aromi saadaan teehen erityisellä höyrytysmenetelmällä. Haudutimme teetä noin 2 minuuttia (80-asteinen vesi).

Kuivien teelehtien tuoksua maistelijat kuvailivat makeaksi, karamellimaiseksi ja raikkaaksi. Haudutetut lehdet tuoksuivat osan mielestä hieman tunkkaisille. Itse teen tuoksu oli makea ja pehmeä. Kuivina teenlehdet olivat tosi tummat, mutta haudutettuina muuttivat väriä ja tee oli helposti tunnistettavissa vihreäksi teeksi.

Teen makua kuvailtiin pehmeäksi, makeaksi ja tuoksuun verrattuna miedoksi. Jälkimaku oli pitkä, se jäi viipyilemään suuhun pitkäksi aikaa. Heidi totesi, että jälkimaku oli voimakkaampi kuin maku juodessa.

Mustan teen ystävä Ansku ei joisi tätä teetä isoa kupillista, sillä tee oli hänen makuunsa liian makea. Heidi ja Verna parittaisivat tämän teen jollekin jälkiruoalle.

Nai Xiang Mao Feng oli Vernan illan suosikki ja Heidikin piti kovasti. Ja itse pidän myös  erittäin paljon, mikä tuli jo aiemmin todettua.

Théhuone: Flowery Green Pekoe

Théhuone Flowery green pekoeKolmanneksi maistelimme Théhuoneen Flowery Green Pekoeta, jonka olen aikoinaan ostanut perus vihreäksi teeksi. Haudutimme teetä reilun 2 minuuttia (80-asteinen vesi, pakkauksessa ohje 75 C).

Kuivien teelehtien tuoksua maistelijat kuvailivat ruohoiseksi. Märät lehdet tuoksuivat kaikkien mielestä tunkkaisille/reheville, mutta itse teen tuoksu oli tosi mieto (Vernan mielestä itse juoma ei tuoksunut oikein millekään).

Teemaistelu vihreät teet 2

Teen makua Ansku kuvaili termein ”märkä heinä, jopa pistävä. Hieman tunkkainen jälkimaku.” Verna löysi lyhyestä mausta hieman hedelmäisyyttä (persikkaa). Jos vertaa edelliseen maistelemaamme teehen, niin tässä teessä maku oli todella lyhyt eikä se jäänyt viipyilemään suuhun. Heidin mielestä tee oli vähän turhankin mieto.

Tämä tee ei ollut kenenkään ykkössuosikki. Teetä  pidettiin yleisesti hieman mitäänsanomattamomana perusteenä. Itselläni se tuleekin juotua juuri sellaisena: perus vihreänä arkiteenä.

Teemaistelu 1

Maistelemamme teet vasemmalta: White Bud Yin Zhen, Nai Xiang Mao Feng ja Flowery Green Pekoe

Ei ollut suunniteltua, että kaikki kolme teetä olivat samasta teekaupasta, mutta koska tällä hetkellä Théhuone on melko hyvin edustettuna teekaapissani, oli todennäköisyys kolmen suoralle tietysti olemassa.

Seuraavassa osassa kerron maistelemistamme tummista teelaaduista. Ennakkovihiä maistelemistamme teistä saat tästä postauksesta.

 

1 kommentti

  1. […] Teemaistelupostauksen ensimmäinen osa täällä […]

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s