Vihreää kevätetanaa syysauringossa – Chayan Biluochun

Melkein kolme viikkoa flunssassa tarkoitti sitä, että paremmat teet odottivat makuaistin palautumista ja kuppiin päätyi mitä milloinkin, aika usein rooibosta inkiväärillä höystettynä. Nyt kun olen taas terve, nautin ilolla viime aikoina saamiani uusia teelaatuja.

Sain valita yhteistyön merkeissä Teekauppa Chayan verkkokaupasta muutamia teelaatuja. Kun näin kategorian ”2017 tuore tee”, tiesin mistä osastosta teeni valitsen. Chaya (www.chaya.fi) sekä Teekauppa (www.teekauppa.fi) ovat saman omistajan teekauppoja ja olisin voinut valita teeni kummasta tahansa. Valikoimat eroavat hieman toisistaan, mutta paljon on myös samoja. Valitsin siis teeni Chayasta, jonka Helsingin Kluuvissa sijaitseva kivijalkakauppa on minulle tuttu.

Valinnoistani tänään aurinkoisena ja lämpimänä syyspäivänä kuppiini pääsi kiinalainen Biluochun vihreä tee. Alunperin biluochun tulee Jiangsun maakunnasta, mutta nyttemmin sitä kasvatetaan muuallakin. Saamani tee tulee Fujian provinssista. Nimi tarkoittaa ”vihreää kevätetanaa” ja viittaa teen rullattuun muotoon, joka muistuttaa kypsytettyä etanaa. Nämä etanat on poimittu keväällä.

Biluochun 2

Nihtisen Pekan Kiinalainen teekirja tiesi kertoa, että parhaat biluochun-sadot poimitaan jo maaliskuun lopulla ja poimitussa lehdessä on vain silmu sekä puoliksi auennut ensimmäinen lehti. Tee rullataan pieneksi spiraaliksi käsin, mikä vaatii taitoa. Hienoimmat laadut ovatkin melko kalliita. Teepensaiden lomaan on istutettu aprikooosi-, luumu- ja persikkapuita, joiden kukinnosta erittyvä tuoksu antaa biluochunille oman vivahteensa.

Kuivat teelehdet ovat ohutta kippuraa ja joukossa on vaaleampiakin lehtiä. Tuoksu on ihanan tuore, hieman makea ja raikas! Normaalisti tähän aikaan syksystä halajan kuppiini tummempia laatuja, mutta tänään oli mitä mainioin aurinkoinen syyspäivä tälle kevään herkulle.

Biluochun 3

Biluochun on herkkä tee, jolle suositellaan 60-70-asteista vettä. Kuumensin keittimellä veden 80 asteeseen ja annoin jäähtyä hetken. Pakkaus sanoi haudutusajaksi 2-3 min, haudutin suorilta lähemmäksi 3 minuuttia, ja se osoittautuikin makuuni sopivaksi. Teehen tuli riittävästi luonnetta.

Maku on vehreä ja kukkainen. Lyhyemmällä haudutuksella olisi varmaan jäänyt vielä kevyemmäksi, minulle tähän hetkeen sopi kuitenkin tuo kolmen minuutin haudutus. Pakkauksen mukaan maussa on herkkää savuisuutta ja olinkin tunnistavinani siitä häivähdyksen. Toinen haudutus (myös 3 min) ei ollut enää niin syvä, mutta ihan kelpo kuitenkin. Enempää en jaksanut enää juoda. Teen väri on tosi kaunis keltavihreä, kuin kevätaurinko kupposessa.

Biluochun 4

Iloitsen myös sopivan kokoisesta pakkauksesta: 25 grammaa tulee juotua hyvissä ajoin ennen pakkasia.

Syksyn aikana maistelen ja kirjoittelen muistakin Chayasta saamistani teelaaduista.

 

Tee saatu yhteistyön merkeissä Teekauppa Chayasta (www.chaya.fi)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s