In the Mood for Tea: Darjeeling Singell 1st flush & Putharjhora 1st flush

Tervehdys pitkästä aikaa! Joko ehdit luulla, että tämä blogi on kuollut? Ehei, ei ole. Kesällä en vaan ole paljon sisällä koneen ääressä malttanut olla, mutta nyt on taas aika palata blogin ääreen. Toivottavasti kaikki lukijani eivät ole ehtineet kaikota tauon aikana.

Olen tänä vuonna käynyt kahdesti Tukholmassa In the Mood for Tea -teekaupassa. Viimeksi kävin kesäkuun alussa maratonreissun yhteydessä. Edellisenä iltana näin kaupan nettisivuilta ensisatojen saapuneen myyntiin. Siispä hyvä hetki vierailulle! Edellisen kerran olin käynyt helmikuussa, jolloin varsinkin monet vihreät laadut olivat loppu, eikä uudet sadot vielä tulleet.

Ensisadot todellakin olivat tulleet kauppaan, mutteivat olleet ehtineet hyllyyn asti, vaan olivat vielä isoissa säkeissä kaupan takahuoneessa. En siis päässyt nuuhkimaan ja näkemään niitä, vaan tein valintani listalta hinnan ja sen perusteella, mikä kuulosti hyvältä. Myyjä kävi sitten pakkaamassa ostokseni takahuoneessa. Ostin kahta eri laatua: Darjeeling Singelliä ja Putharjhoraa.

In the mood for tea first flush

Teelehdet ovat kooltaan samankokoiset, mutta Singellissä on enemmän vihreitä lehtiä seassa, Putharjhora on väriltään hieman tummempaa.

Singel 1st flush

Darjeeling Singell tulee nimensä mukaisesti Singellin tilalta Darjeelingista. Teen tuoksu on hieman makea ja kukkainen. Haudutetuissa lehdissä vihreä väri pääsi vielä paremmin esille.

Singel 1st flush 2

Teen maku on tuore ja raikas. En tiedä miksi toisinaan ”sniiduilen” lehtien määrän kanssa, jolloin teen maku jää laihaksi eikä oikein anna minulle mitään. Nyt tätä kirjoittaessani lisäsin lehtiä ja vähensin vettä ja sainkin vielä paremmin teen luonteen esille.

Singel 1st flush 3

Kaikkinensa maukas, raikas, helppo ja kevyt ensisadon tee. Noudatin pakkauksen ohjetta veden lämpötilaksi (80 C) ja haudutin 2 minuuttia.

Putharjhora 1st flush

Putharjhoran lehdet ovat tummempia, vihreitä lehtiä on vähemmän joukossa. Ennakko-odotukseni oli, että tämä olisi Singelliä syvempää ja luonteikkaampaa. Haudutetun teen väri onkin tummempaa kuin Singellin ja tuoksu voimakkaampi. Tuoksu ja väri hieman hämäsi, sillä ensin en oikein saanut teestä mitään irti, tuoreus ei tullut samalla tavalla esille kuin edellisessä. Mutta kas, hieman jäähtyneenä alkaa maku tulla ihan eri tavalla esille, kuin vasta haudutetussa. Tee on täyteläisempi kuin Singell – täyttää hetkeksi suun, muttei jää viipyilemään pitkäksi aikaa. Haudutin teen 85-asteiseen veteen 2 minuuttia ja annoin hieman jäähtyä.

Putharjhora 1st flush 2

Vaikea sanoa, kummastako pidän enemmän. Helppoja, ja kevyitä ovat molemmat, Singell raikkaampi ja Putharjhora hieman täyteläisempi. Molemmille on hetkensä, joskaan mitään himoa kumpaankaan tuskin tulee.

Darjeelingin ensisadot kuuluvat kesään. Niiden juomakausi on kuitenkin kohdallani aika lyhyt: luulenpa, että pian unohdan ne ja kaivan kaapeistani jotain muuta tilalle. Ilmojen kylmetessä ja iltojen pimetessä kaipaan kuppiini syvempiä makuja. Onneksi näitäkin sai ostettua maltilliset määrät, jotka ehdin juoda pois ennen ensi vuoden satoja. Teekauppa.fi:n uutiskirjeessä muuten kerrottiin, että tämä vuosi on ollut ennätyshuono Darjeeling-teen kannalta polittiisten levottomuuksien vuoksi. Pitkään kestänyt paikallisten yleislakko on jo lähes lamauttanut Darjeelingin tuotannon.

In the mood for tea 1

In the Mood for Tea on ehdottomasti käymisen arvoinen putiikki. Se sijaitsee osoitteessa Norrtullsgatan 9 – ihan siellä Drottninggatanin pohjoispäässä. Ei pidä antaa kaupan hieman karun ja tyhjän ilmeen hämätä. In the Mood for Tean teevalikoimaa kuvailisin määrältään maltilliseksi ja laadukkaaksi. Kauppiaspariskunta ostaa teet suoraan tiloilta, jotka he valitsevat huolella ja joiden kanssa he pyrkivät pitkäjänteiseen yhteistyöhön.

In the mood for tea 2

Kauppias Jonas Almberg kertoi, että heidän verkkokaupallaan on paljon asiakkaita myös Suomessa. Edessäni asioinut nainen – ensisatoja ostamassa hänkin – sanoi minulle, että ”tämä on Tukholman paras teekauppa.”

In the mood for tea 3

In the Mood for Tea

Norrtullsgatan 9, Tukholma

www.inthemoodfortea.se

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s