Teetuliaisia Sri Lankasta

Ystäväni oli juuri lomalla Sri Lankassa. Laitoin hänelle kesken reissun viestin, jossa pyysin tuomaan minulle jotain tuiki tavallista teetä, sellaista jota paikalliset ostavat torilta. En siis pyytänyt hienoimpia laatuja, vaan ”tavallisten ihmisten tavallista teetä”.

Ystäväni vastasikin pian, että ”sulle on Laura jo laukussa teetä.” Mainiota! Hän taisi arvata, että odottelen tuliaisia teesaarelta.

Sri Lankan tee 2

Sain Kandyn torilta ostettua mustaa teetä. Ystävänni kertoi, että kyseisen teenmyyntipisteen myyjät olivat lahjoneet hänet ostoksille syöttämällä noin puolet viereisen hedelmäkmyyjän tarjonnasta… Kandyn kaupunki sijaitsee keskellä Sri Lankaa, teealueilla. Teepaketissa laatuluokitus B.O.P.F on isoilla kirjaimilla pussin päällä.

B.O.P tarkoittaa Broken Orange Pekoe. Kyseessä on laatu, jossa on rikottuja pitkiä rullattuja lehtiä.

F tarkoittaa Fannings. Fanningsit ovat teen pieniä osia, jotka jäävät jäljelle, kun paremman laatuluokituksen tee on siivilöity pois. Fanningsejä (kuten myös dustia) käytetään etenkin teepusseissa.

BOPF, eli Broken Orange Pekoe Fannings, on Sri Lankan yleisin laatuluokitus. Tutkailin luokitusta netin syövereistä ja monissa kuvissa tuo laatu näyttää olevan huomattavasti pienempää kuin saamani tee. BOPF on yleinen aamiaisteelaaduissa.

Lisäksi pakkauksessa on teksti high grown, mikä tarkoittaa, että tee on kasvanut vähintään 1200 metrissä merenpinnasta.

Sri Lankan tee 3

Pakkauksessa on valmistusajankohtana 14.3.2017, joten tuoretta tavaraa tämä ainakin on. Pussilla näyttää olleen hintaa 600 paikallista rahaa, joka kääntyi valuuttamuuntimella 3,7 euroksi.

Sri Lankan tee 4

Saamani tee on varsin hyvänkokoista ja rouheaa, eikä siinä ole joukossa pikkuruisia teen osia, vaikka laatuluokitus antaisi niin olettaa. Ilmeisesti noissa laatuluokituksissakin on jonkinmoinen vaihteluväli. Niin tai näin, hyvältä näyttää.

Kuivan teen tuoksu on pehmeä ja hieman makea. Erittäin miellyttävä.

Sri Lankan tee 5

Ja miellyttävä oli itse teekin. Odotin selvästi vahvempaa, mutta tee olikin kevyttä, erittäin pehmeää ja hieman makeaa. Teen maku tuntuu suun etuosassa, eikä siitä jää jälkimakua. Kaikin puolin kelpo ja helppo tee, joka tulee kyllä juotua. Tätä voisin juoda vaikka janoon. Aamiaisteeksi tämä on minulle kuitenkin liian kevyt. Valmis juoma on kauniin ruosteisen värinen.

Haudutin teetä reilun 2 minuuttia, mikä oli itselleni riittävä. Tee kestää varmasti hvyin pidemmänkin haudutusajan.

Sri Lankan tee 6

Toinen saamani tee oli High grown 5 spiced mixed tea. Tuliaisen tuoja oli verottanut osan teestä ja sain omani minigrip-pussissa, joten en tiedä teestä nimen lisäksi mitään. Teen pohja näyttäisi kuitenkin olevan samaa, kuin edellisessä teessä.

Bongasin teestä kardemumman siemeniä, korianterin siemeniä, kanelia ja inkivääriä. Viides mauste jäi mysteeriksi. Tässä teessä on mausteinen tuoksu ja maku, mutta pehmeällä tavalla. Mikään yksittäinen mauste ei dominoi liikaa. Haudutin tätäkin teetä pari minuuttia. Ihan toimiva näinkin, mutta vaatinee vielä uusintakierroksen pidemmällä haudutuksella ja maidolla, kuten chaihin kuuluu.

Tällaiset teetuliaiset reissuista ovat teenjuojalle todella mieluisia. Ja teentuottajamaista otan mielelläni vastaan juurikin näitä toreilta ostettuja tavallisen kansan teitä (toki niitä hienompiakin laatuja saa tuoda, mikä ystäville ja sukulaisille tässä todettakoon).

Lähden huomenna teematkalle… Helsinkiin! Kyllä, täältä Espoosta. Siitä lisää pääsiäisen jälkeen.

 

1 kommentti

  1. […] Siellä on paljon ulkoilmamarkkinoita, joissa ihmiset myyvät kojuissa. Niissä myydän paljon teetä, mutta joukossa on toki monenlaatuista. (Juurikin tällaista markkinoilta ostettua teetä sain tuomisina vuosi sitten).  […]

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s