Teepolun Fikkal – ensisadon mustaa teetä Nepalista

Syksyn tullen olen huomannut kaipaavani kevyiden vihreiden sijaan enemmän tummempia teelaatuja. Aamuisin juon aina vahvaa mustaa teetä maidolla, mutta etenkin iltapäivisin on alkanut tehdä mieli vihreän teen sijaan jotain hieman tummempaa.

teepolku-fikkal-3

Olen ostanut tuota tarvetta varten viime aikoina pari tummempaa oolongia. Teepolusta ostin myös heräteostona Fikkalia, joka on tämän vuoden ensisadon musta tee Nepalista Ilamin alueelta. Pakkauksessa lukee tarkalleen ottaen

Nepal 2016 first flush FIKKAL, SFTGFOP1 Tippy

Pirkko Arstilan Teenystävän kirjan mukaan:
SFTGFOP (Special Fine Tippy Golden Flower Orange Pekoe) = Tee koostuu hienoimmista teelehdistä, jotka jäävät hapetuksessa hopeisiksi
1 = Teenmaistajan laatuluokka. Mitä ylempi lehti, sitä hienoaromisempi
Tippy = Teepensaan yli, aukeamaton kärkisilmu

 

teepolku-fikkal-2

Jopa minä osaisin veikata tämän tuoksun ja näön perusteella ensisadon teeksi. Tässä teessä on runsaasti silmuja (siitä maininta ”Tippy” etiketissä) ja osa lehdistä on hyvinkin vaaleita, jopa hopeisia. Tuoksu on…no, samanlainen jota tulee nuuhkittua ensisadon Darjeelingia maistellessa. Ja kun kartasta tutkin, niin eipä tuo Ilam kaukana Darjeelingista sijaitsekaan, joten kummoinen Sherlock ei tarvinnut olla tähän mielleyhtymäpäätelmään.

teepolku-fikkal-4

Haudutetun teen väri on vaalean kullankeltainen. Kaunis. Tuoksu on hedelmäinen ja hieman makea.

Myös maku oon makeahko, raikas ja hedelmäinen. Pehmeä maku täyttää hyvin suun, mutta maku ei jää nielaisun jälkeen pyörimään suuhun. Pakkauksessa mainitaan, että maussa tulee esiin myös mentholin ja kamferin nyansseja, mutta minun taidot eivät vielä riitä niitä havaitsemaan. Ehkä sitten joskus tulevaisuudessa, kun kehityn. Haudutin teetä 2 minuuttia (ohjeessa 2-3 min) 90-asteiseen veteen (ohjeessa 90-100 C).

teepolku-fikkal-6

Tee vastasi hyvin tarpeisiini, eli ”semitumman” teen janoon. Semitummiin luen tumman oolongin lisäksi kevyet mustat teet, joihin ei voi/tarvitse laittaa maitoa (vahvat mustat juon lähes aina maidolla ja lähinnä vain aamuisin).

Fikkal on erittäin miellyttävä tee, jota ilkeää tarjota vaativimmillekin teenjuojavieraille. Sopii mielestäni hyvin iltapäivään ja ruuan jälkeen nautittavaksi.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s