Alishan Jin Xuan (Teekauppa Chaya)

Yllätyksekseni tajusin, ettei blogistani löydy vielä kategoriaa oolongeille, vaikka niitä aika paljon olen viime aikoina nauttinutkin. Korjataanpa asia nyt Teekauppa Chayalta saamani Alishan Jin Xuanin myötä.

Oolongien (etenkin tummempien) juontini piristyy syksyä ja talvea kohti. Niinpä Teekauppa Chayan yhteistyön merkeissä valitsin mm. oolongeja. Alishan Yin Xuan on taiwanilainen oolong, joka tulee Alishan-vuorelta. Kyseisen töppyrän oolongeja pidetään yksinä maailman parhaimpina oolongeina, sillä jatkuvan sumun alla oleva vuori on ihanteellinen teen tuotantoon.

Jin Xuan -lajike tunnetaan kermaisesta aromistaan. Alishan-vuorella kasvaneessa Jin Xuanissa kermaisuus tulee vielä paremmin esille, kuin matalammalla kasvaneissa lajikkeissa.

Alishan Jin Xuan 2

Tee on tiiviiksi rullattua nykeröä, väriltään paikoin tummaa sinertävän vihreää. Tuoksu on aika mitäänsanomaton – vasta kun työntää nenän ihan kiinni teehen, voi tuntea hedelmäisen ja hieman kermaisen tuoksun.

Alishan Jin Xuan 3

Haudutusohjeeksi annetaan 2-3 minuuttia 80-90-asteiseen veteen. Hauduttelin teeni 90-asteiseen veteen 2 minuutin ajan. Teestä tuli melko kevyttä, mutta kukkainen ja kermainen maku piti huolen siitä, että luonnetta tässä teessä kuitenkin on.

Toiseen ja kolmanteen haudutukseen vähensin veden määrää ja pidensin haudutusaikaa hieman päälle kahteen minuuttiin. Teestä tuli heti täyteläisempää ja väriltään syvempää. Kolmannella kerralla kermaisuus oli vähentynyt ja tee maistui… no, oolongille. Pakkauksessa mainitaan, että kermaisuus pääsee parhaiten oikeuksiinsa useilla haudutuksilla. Minulla toinen haudutus oli paras, mutta sitäkin voinee säädellä veden ja teelehtien määrällä. Minun rajani menee grammojen punnitsemisessa – teemittalusikka saa luvan olla riittävän tarkka mittari. Jos teestä ei tule hyvää, niin säädän jotain muuttujaa seuraavalla kerralla. Tee olisi varmasti kestänyt useampiakin haudutuksia, mutta en jaksanut juoda enää enempää.

Alishan Jin Xuan 1

Kahden haudutuksen jälkeen hyvänkokoiset lehdet olivat jo näin avautuneet. Lehtien seassa oli lehtivarsia. Luin jostain, että vaikka varret voisi poistaa koneellisesti, ne poistetaan kuitenkin useimmiten käsin (mikä on arvatenkin tosi työlästä). Poistamisella on lähinnä esteettinen merkitys, ei niinkään vaikutusta teen makuun.

Tämän oolongin juonti aiheutti pienoisen teekaapin mylläyksen, kun inventoin oolongini. Nostin ne paremmin esille, sillä nyt kaipaan kuppiini varsinkin hieman tummempia teelaatuja.

Tee saatu Teekauppa Chayasta (www.chaya.fi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s