Toukokuun blogivieras: Antti

Toukokuussa kevään ensimmäisenä lämpimänä päivänä vierailin Antin luona Porvoossa. Nautimme oolongeja hänen puutarhassa ja juttelimme hyvän tovin teestä ja suomalaisesta teekulttuurista.

Kerro alkuun kuka olet. 

Olen Antti Paukku, monialayrittäjä ja entinen kahvifanaatikko. Kuutisen vuotta sitten luovuin kahvista kokonaan, sillä huomasin, että tee sopii minulle paremmin. Siitä lähtien olen ollut teefanaatikko.

Veikö tee heti mennessään?

Ei ihan heti. Oli kiva juoda tosi hyvää teetä, jota sain lähinnä ystävien kautta, mutten itse panostanut sen kummemmin sen hankintaan. Sitten aloin käydän Helsingin teekaupoissa ja ryhdyin kokeilemaan eri laatuja selvittääkseni oman teemakuni.

Äitini on aina ollut teenjuoja. Asuimme vuosia ulkoimailla ja meillä oli kaapit pullollaan hyvää teetä. Kun on tottunut hyvään, sitä tajuaa arvostaa vasta kun saa maistaa huonompia laatuja (esimerkiksi pussiteetä).

Zen&Tea oolong

Miten kuvailisit itseäsi teenjuojana?

Juon teetä pitkin päivää. Monessa osassa Kiinaa teetä ei juoda aamuisin. Kiinan reissuilla paikalliset ovatkin olleet hieman ihmeissään, kun olen nauttinut aamuteetä. Olen fiilisjuoja ja valitsen teen sen hetkisen olon mukaan.

Millaisia teelaatuja juot?

Juon tietenkin niitä laatuja, joita tuomme itse maahan. Erityisesti juon oolongeja, joiden valikoima on todella laaja. Oolong on minulle se tee, josta saan eniten samanlaisen maun ja tunnelman kuin kahvista. Siitä löytyy vahvoja aromeja, hedelmäisyyttä ja paahteisuutta. Teessä ne tulevat paljon paremmin esille, kahvissa joutuu kaivamaan syvemmältä. Eniten juon tummia laatuja. Omasta teekaapistani löytyy lisäksi pari uutta vihreää ja jonkun verran senchaa. Suosin kiinalaisten lisäksi japanilaisia ja korealaisia teitä.

Minulla on myös vanha pu’er-kakku, jonka löysin vanhempieni kaapin kätköistä. Tee on peräisin ulkomaan vuosiltamme ja se on ostettu aikanaan Pariisista. Tee on 20-25 vuotta vanhaa ja siinä on todella hyvä, täyteläinen maku. (Ohoh. Kuinka moni tekee vastaavanlaisia teelöytöjä vanhempiensa kaapeista?!)

Vanha puer

Antin vanhempien kätköistä löytynyt puer.

Juotko maustettuja teelaatuja?

Aiemmin join enemmän. Kysytäänpä näin: Mikä on teetä? Juon myös yrttiteitä eli haudukkeita. Pidän esimerkiksi appelsiininkuorella, inkiväärillä ja sitruunaruoholla maustetusta teestä. Maustan teetä myös itse, teen omia ”blandiksia”. Erityisesti pidän chai-tyyppisestä sekoituksesta, johon laitan kardemummaa, neilikkaa, sitruunaruohoa ja toisinaan myös vaniljaa.

Mistä hankit teesi?

Teekaupoista. Sovin mielelläni tapaamisia teekauppoihin, jotta voin olla varma siitä, että saan hyvää ja oikein haudutettua teetä. Tilaan myös netistä sellaisia teelajikkeita, joita ei Suomesta saa. Ulkomailta tilaamisessa on tietysti aina omat riskinsä. Ja tietenkin juon myös itse maahantuomiamme teelaatuja.

Zen&tea oolong 2

Olet nyt pari kertaa maininnut, että tuot itse teetä maahan. Kerrohan lisää – miten teebisnes sai alkunsa?

Tapasin kiinalaisen Shanshan Gongin viime syksynä ja aloimme puhua teestä yleisesti. Shanshan kertoi, että hänellä on kontakteja kiinalaisille teetiloille ja parin päivän päästä meillä olikin jo lennot Kiinaan varattuna. Siitä asiat etenivät nopeasti. Kartoitimme teetarjontaa Suomessa ja mietimme, mitä haluaisimme tuoda maahan. Esimerkiksi oolongille on edelleen tilaa, sillä kirjo Kiinassa on niin laaja. Myös Kiinassa suosittua nuppuina kerättyä teetä saa Suomessa vähän.

Kun homma lähti pyörimään, totesimme, että potentiaalia on. Suomi on perinteisesti kahvinjuojien maa, mutta on paljon ihmisiä, joille kahvi ei syystä tai toisesta sovi.

Miten yrityksenne nimi Zen&Tea syntyi?

Kiinalaisen teeplantaasin omistaja, joka on myös kalligrafi, halusi antaa meille aloitteleville teeyrittäjille muiston. Hän kirjoitti onnenkantamoiseksi kiinankielisen tekstin, joka tarkoittaa ”Zen ja tee ovat yhtä.” Siitä keksimme nimen Zen&Tea.

Zen&Tea Antti 1

Millaisia tavoitteita sinulla on teen suhteen? Onko joku ”missio”?

Tähtään siihen, että Suomeen syntyisi vahvempi teenjuontikulttuuri. Tavoitteeni on, että hyvälaatuista teetä saisi monesta paikasta ja yhä useammat ihmiset pääsisivät nauttimaan teestä. Monessa kahvilassa on tarjolla hyvälaatuisia kahveja, mutta teenjuojille kehnoa pussiteetä.

Miten hankitte teet, joita tuotte Suomeen?

Ostamme suoraan tiloilta, emme diilereiltä. Menemme itse paikan päälle valitsemaan sen vuoden sadosta ne, joita haluamme tarjota. Pyrimme valitsemaan parhaita laatuja ja haluamme varmistaa, ettei tiloilla käytetä torjunta-aineita. Tämä on tietysti hitaampi tapa kasvattaa valikoimaa, mutta mieluummin pidämme tarjontamme suppeampana, mutta huolella valittuna.

Vähemmän, mutta laatua.

Mistä teidän teetä saa?

Meillä aukeaa pian verkkokauppa. Neuvottelemme parhaillaan myös muita jakelukanavia. Kannattaa ottaa seurantaan Zen&Tean Facebook-sivu, jossa kerromme, kun verkkokauppamme aukeaa. Facebookissa ilmoittelemme myös teemaistelutilaisuuksistamme.

Zen&Tea Antti 4

Mitä mieltä olet suomalaisesta teekulttuurista?

Suomalainen teekulttuuri painottuu tosi paljon erityyppisiin maustettuihin laatuihin. Toki niistäkin löytyy hyviä. Teen oma aromaattisuus on jäänyt toissijaiseksi. Suomalaisilta on vielä löytämättä iso kirjo hyviä teelaatuja. Japanilaiset teet ovat ehkä viime aikoina tulleet paremmin esille.

Millaisia teetrendejä näet tällä hetkellä?

Puhtaat, laadukkaat lajikkeet nostavat varmasti suosiotaan yhä enemmän. Haluaisin myös nähdä, että teetä saisi yhä useammasta kahvilasta hyvin haudutettuna siinä missä nykyään saa taidokkaita cappucinojakin.

Uskon myös, että teepohjaisia drinkkejä ja juomia tulee enemmän, esimerkiksi erilaisia chai latteja. Oma tahtotilani on, että juoman pohjana on aina hyvä tee, ei aromisiirappeja tai vastaavia.

Terveisesi blogin lukijoille?

Maistelkaa rohkeasti, tutustukaa eri laatuihin. Maut vaihtelevat todella paljon esimerkiksi vihreän teen sisällä, joten kannattaa kokeilla, jotta löytyy ne omat suosikit.

Kiitos mukavasta teehetkestä ja haastattelusta Antti!

Kuukauden blogivieras ilmestyy jatkossa aina silloin, kun tapaan mielenkiintoisia teenjuojia.  

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s