Teekävelyllä Helsingissä

Kesäkuussa pääsin testaamaan Tea Walkia Helsingissä. Jarkko Myllykankaan vetämät kävelykierrokset alkavat heinäkuussa.

Lähdin erittäin mielelläni testaamaan ja antamaan palautetta kävelykierroksen konseptista. Tea Walkilla kierretään neljässä teekaupassa – Demmers Teehausissa, TeeMaassa, The Ouncessa ja Old Tea Shopissa – ja kierros päätetään Salutorgetin Afternoon Tealle. Kierroksen kesto on noin kolme tuntia ja hinta (50 €) sisältää Salutorgetin iltapäiväteen lisäksi maistiaisia teekaupoissa.

Kierroksen lomassa kyselin Jarkolta teekävelyidean synnystä ja hänen omasta ”teetaustastaan.” Idean Jarkko kertoi lähteneen Teen päivänä järjestetyistä Pirkko Arstilan vetämistä teekävelyistä. Ja kun Demmersin kauppias Kirsi Pullinen lisäksi kannusti Jarkkoa, alkoi ajatus kävelyistä jalostua.

– Kävelyjä on tarkoitus jatkaa heinä-elokuun jälkeen, mikäli teekauppiaat ovat konseptiin tyytyväisiä. Kesäkauden jälkeen tahti voisi olla kerran kuukaudessa, kun ensin näemme, miten kävelyt otetaan vastaan.

Jarkko Myllykangas

Jarkko Myllykangas

Teekierroksen neljä teekauppaa ovat maailmoiltaan täysin erilaiset. Kierros starttaa itävaltalaisen Demmers Teehausin pohjoisimmasta liikkeestä Annankadulta.

Demmers Teehaus 3

Demmers Teehausissa meidät toivotettiin tervetulleiksi matchadrinkeillä

Demmersissä saimme teemaistiaisten lisäksi leipäjuustoa teegeléellä. Jos olet kiinnostunut parittamaan ruualle sopivan teen, suosittelen kääntymään Demmersin kauppiaan Kirsi Pullisen puoleen. Hänellä on mainioita vinkkejä yhteensopivista ruuista ja teelaaduista.

Demmers Teehaus 1

Teeharrastaja ja Teen ystävien varapuheenjohtaja Jarkko on juonut teetä lapsesta asti.
– Teen suhteen mieleni on avoin niin kaikelle perinteiselle kuin uudelle. Arjessa teen juonnissani ei ole tiukkapipoisuutta. Teemaailma on mielenkiintoisempi, kun uskaltaa rohkeasti kokeilla erilaisia asioita, sanoo Jarkko.

Demmers Teehaus 2

Demmersin Kirsi Pullinen kertoi mm. omasta teehistoriastaan.

 

Demmers Teehaus 4

Leipäjuustoa ja teegeléetä.

Demmersistä jatkoimme matkaamme samalla kadulla sijaitsevaan TeeMaahan, jossa Xinyuan Sui jo odotti meitä. Kahden kiinalaisen naisen omistamassa teekaupassa ja -huoneessa pääsee kokemaan perinteisen kiinalaisen tavan valmistaa teetä.

TeeMaa 3

TeeMaan Xinyuan Sui valmisti ja tarjoili meille useampaa eri teelaatua.

TeeMaa on joka kerta elämys. Valikoima päivittyy hyvässä tahdissa ja kalusteetkin vaihtavat paikkaa aika ajoin. Pikkuinen kauppa tarjoaa visualistille aina jotan uutta.

TeeMaa 2

 

– Tee pystyy antamaan tosi paljon, kun vaan etsii oman juttunsa. Teessä voi keskittyä niin moneen: tee voi olla piriste, arkinen juoma, meditatiivinen kokemus tai sen juomisen taustalla voi olla terveydelliset seikat. Ei tarvitse keskittyä vain yhteen asiaan, vaan teetä voi nauttia hyvin monella tapaa, pohdiskelee Jarkko.

TeeMaa 4

TeeMaa 1

TeeMaasta jatkoimme matkaamme Fredrikinkadulle The Ounceen. Sydämellinen Inna Dalem otti meidät vastaan tunnelmallisessa teepuodissaan, joka edustaa venäläistä ketjua.

Ounce 1

The Ouncen Inna Dalem

The Ouncessa tee tarjoiltiin samovaarista, tietenkin.

Ounce 2Ounce 4

The Ouncesta teetä ostetaan unsseittain. Teehamsterina arvostan sitä, että pienin määrä on yksi unssi eli 28 grammaa (olen käynyt matkoilla teekaupoissa, joissa minimimäärä on 100 grammaa).

Ounce 5

Viimeinen teekauppa kierroksella oli Helsingin ”teekauppaskenen” tuorein tulokas Old Tea Shop Kaisaniemessä. Kauppa on erikoistunut luomuteelaatuihin. Kauppias Mikko Nygren tarjoili meille mm. todella hyvää matchajäätelöä.

Old Tea Shop 1Old Tea Shop 2

Kysyin kierroksen lopuksi Jarkolta, mistä hän itse ostaa teensä.
– Ostan teeni pääasiassa helsinkiläisistä teekaupoista. Haluan, että teekaupat pärjäävät, ja teekauppiaat on niin mahtavia ihmisiä, sanoo itsekin pienyrittäjänä toimiva Jarkko.
– Matkoilta ostan teetä matkamuistoina ja kerran olen tilannut Global Tea Hutista, mutta muuten en tilaa ulkomaisista verkkokaupoista.

Olen aiemminkin todennut, että Helsingin teekauppatarjonta päihittää monen isomman kaupungin teekaupat mennen tullen. Kun kierroksen kauppojen lisäksi muistaa vielä Théhuoneen ja lokakuussa 2019 Pasilan Triplaan avautuvat Chayan ja TakeT:n, voi Helsinkiä vallan mainiosti tituleerata teekaupungiksi.

Salutorget afternoon tea

Kierros päättyi Salutorgetin Afternoon Tealle (josta olen postannut aiemmin). Ah, niin ihanien antimien ääressä vierähti hyvä tovi rupatellessa uusien tuttavuuksien kanssa. Yksi kierroksen mainioimmista anneista olikin juuri uudet teetuttavuudet, joidan kanssa juttu soljui niin mukavasti, että useamman kanssa vaihdettiin yhteystietoja ja verkostuiduttiin somessa. Teehen hurahtaneita ystäviä ei voi teen ystävällä olla koskaan liikaa!

Kenelle suosittelen teekävelykierrosta? Jokaiselle hyvän teen ystävälle ja vielä enemmän niille, ketkä ovat ehkä vasta hiljaittain löytäneet teen kiehtovaan maailmaan. Erityisen antoisa kävely on varmasti niille, jotka eivät Helsingin teekauppoja entuudestaan tunne. Jarkko vinkkasi lisäksi, että kävely sopii mainiosti myös ei-teenjuojille, jotka haluavat kokea uudenlaisen elämyksen.

Teekävelyt Helsingissä 6.7.-10.8.2019, lisätietoa Facebookissa

Helsingin teekaupoista olen postannut mm. tässä postauksessa. 

2 kommenttia

  1. Riikka

    Kuulostaapa tosi kivalta! Melkein tekisi mieli täältä Tampereelta asti tulla mukaan!

    Tykkää

    1. Oli kyllä kiva! Ja Tampereeltahan juna tuo hetkessä Helsinkiin 🙂

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s