Teen päivän teekävelyllä Helsingissä

Teen päivää vietettiin lauantaina 6.2. Tean nimipäivänä. Osallistuin Teen ystävien järjestämälle tea walkille Helsingin ”teadistrictissä”, jolla tarkoitetaan Fredrikinkatu-Iso Roobertinkatu-Annankatu-Eerikinkatu -akselia. Kyseisellä alueella sijaitsee suurin osa Helsingin teekaupoista.

Kävelylle osallistui toistakymmentä teenystävää. Enempää väkeä pienimpiin teekauppoihin ei oikein olisi mahtunutkaan. Kävelyllä poikettiin neljään eri teekauppaan, jotka ovat tyyliltään ja tunnelmaltaan keskenään hyvin erilaisia.

Aloitimme kävelyn The Ouncesta (Iso-Roobertinkatu 17-19).

Teekauppa Ounce Teen päivä

The Ounce edustaa venäläistyyppistä teekulttuuria. Ouncella on Venäjällä pitkästi yli 100 myymälää, Helsingissä kaksi. Inna Dalem kertoi meille Ouncen valikoimasta ja teemaistelutilaisuuksista, joita on tarjolla eri teemoilla.

Teekauppa Ounce Teen päivä 2

Teekävelyn osallistujat saivat maistella ja tunnistaa eri teelaatuja.

Teekauppa Ounce Teen päivä 3

Teen päivän kunniaksi Ouncessa oli tehty seitsemän eri maustamattoman teelaadun maistelupakkaus, ja mikäli oikein muistan, niin se on myös jatkossa valikoimassa. Erittäin hyvä lahjaidea aloittelevalle teenjuojalle, joka haluaa tutustua eri teelaatuihin.

Teekauppa Ounce teen päivä 4

Olen aiemmin käynyt Ouncessa vain pari kertaa. En oikein tiedä miksi, sillä kuljen Fredan liikkeen ohi kuitenkin melko usein. Täytyy tehdä pian asiaan parannus. Nyt oli sen verran ruuhkaa, etten ehtinyt tutkimaan tarjontaa kovin tarkasti, mutta etenkin mustan teen valikoimiani voisin seuraavan kerran käydä täydentämässä Ouncessa.

Seuraavaksi matkamme jatkui Demmers Teehausiin Annankadulle, jossa teekauppias Kirsi Pullinen oli meitä vastassa.

Kirsi Pullinen Demmers Teen päivä

Demmersissä teetä meille tarjoili keramiikkataiteilija Sami Rinne suunnittelemistaan mukeista ja kannuista. Sami kertoi saaneensa kannujen suunnitteluun hyviä vinkkejä Kirsiltä, sillä aika monta asiaa pitää olla kohdallaan hyvässä teekannussa: teesiivilän on mahduttava sisälle (mutta se ei myöskään saa pudota kannuun), nokan pitää olla terävä, jotta se ei tiputa ja kannen pitää pysyä paikoillaan teetä kaadettaessa.

Sami Rinne Teen päivä

Maistelimme kiinalaista mustaa ruusuteetä sekä japanilaista gyokuroa. Demmerin tämän hetken erikoisuus on kuulemma uusiseelantilainen oolong. Lisäksi tarjolla oli juustoja: Kirsi kertoi, että nouseva trendi on nyt parittaa teetä ja juustoja.

Demmers Teen päivä

Tee- & juustomaisteluidean jätänkin hautumaan – seuraavassa ystävien kesken pidettävässä juustoillassa voisikin maistella viinien sijaan teitä. Tai ainakin aloittaa teillä ja siirtyä sitten viineihin. Hmm…

Pirkko Arstila Teen päivä

Teen päivän ideoija, Teen ystävät ry:n puheenjohtaja Pirkko Arstila johti teekävelyä.

 

Kolmas kohteemme oli TeeMaa Annankadulla.

Teemaa Teen päivä

Helsingin teekauppaskenen uusin tulokas TeeMaa tuo suurimman osan teestään Kiinasta pieniltä teetiloilta.

Teemaa Teen päivä 2

Täälläkin saimme maistella teetä, niin tummaa kuin vihreää.

Teemaa Teen päivä 4

TeeMaa on minulle kävelyn teekaupoista vähiten tuttu ja tänne aionkin tulla pian ajan kanssa uudelleen. TeeMaa näyttäisi järjestävän myös tilaisuuksia, ainakin matcha-workshoppeja.

Teemaa Teen päivä 3

Kierroksemme päättyi Eerikinkadun Théhuoneeseen.

Thehuone Teen päivä

Théhuone on Demmerin ohella parhaiten edustettu omassa teekaapissani ja siten minulle tuttu. Tänne asti selvisin ilman teeostoksia, mutta täältä tarttui mukaani paketti valkoista teetä.

Thehuone Teen päivä 2

Saimme maistella japanilaista sencha oku-kirishimaa. Niin keväisen makuista! Ja katsokaa mikä väri!

Thehuone Teen päivä 3

Teemestari Markku Peltola Urasenken teehuoneelta valmisti matchaa. Hallittuja otteita oli ilo seurata.

Thehuone matcha 2

Thehuone matcha 3

Tähän piristävään matchakulhoon oli hyvä päättää Teen päivän teekävelyni.

Thehuone Matcha

Voin lämpimästi suositella vastaavanlaista teekävelyä itse tehtäväksi. Ja miten hauskaa olisi viedä muualta vierailulla olevia ystäviä teekierrokselle Helsingissä!

Jos haluat lisätä kohteita, käy edellä mainittujen lisäksi vielä japanilaisessa Tokyokan-kaupassa (Annankadulla, melkein TeeMaata vastapäätä), Teekauppa Chayassa (Kauppakeskus Kluuvissa) ja Teekauppa TeeHelmessä (Liisankadulla). Jos kierroksen jälkeen et ole saanut tarpeeksi teetä, mene lepuuttamaan jalkoja Salutorgetin Afternoon tealle.

Teen päivää vietetään jatkossa aina 6.2., Tean nimipäivänä. Toivottavasti ensi vuonna yhä useammat tahot liittyvät mukaan Teen päivän tempauksiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s